steffiteffin.blogg.se

Skolblogg, jättekul!

Alla hjärtans dag, varför bryr du dig?

Kategori: krönika

Varför är det mycket bittrare att vara singel på Alla hjärtans dag?

I Sverige firas det mängder med olika högtider, Alla hjärtans dag är liksom fars- och morsdag väldigt kommersialiserad. Men bölar man över att man inte har en mamma att köpa tulpaner till sista söndagen i maj. Varför gnäller man på att man är partnerlös den 14 februari då? Du är lika ensam de andra 364 dagar på året som på alla hjärtans dag.

Vad vinner man på att gnällapå Alla hjärtans dag? Tror du att du magiskt kommer att få någon som älskar dig om du upprepar frasen ”Jag är ensam” eller ”Jag hatar Alla hjärtans dag”. Att gnälla ger dig en partner lika fort som en död åsna bestiger ett berg. Får man en kick av att vara lika rebellisk som Anders Borgs hästsvans? Mår man bättre av att dela sin misär med sina glada vänner? Försök att få sympati? Ingen tycker synd om dig. Det inte är ett sådant mysterium att man är ensam, om man pissar på andras lycka.

Varje år hör jag, utan undantag, minst en tjej som gnäller. Åh, vad ensam hon är och vad synd det är om henne. Sedan hör man också från han den där snubben, han som inte vill köpa något eller göra något. Han vill inte betala för något så fånigt som Alla hjärtans dag. Faktum är att han aldrig vill betala. Man kan vara romantisk ändå. Tydligen slår det inte honom att han bara är snål. 

Alla hjärtans dag, är oavsett om du vill det eller inte, en högtid som firas i Sverige. Om du verkligen inte brydde dig skulle du bara vara tyst. Skit i om andra gillar gulliga gosedjur, rosor och choklad. Ingen har tvingat dig att köpa det. Köp vad du vill, precis som alltid. Hatar du Kanelbullens dag också? Känner du dig tvingad att förtära denna rulle fylld med socker, smör och kanel? Blir du arg på andra som har en bulle, för att du inte har någon? Samma sak är det med Alla hjärtans dag. Man terroriserar inte andra för att de har en partner, liksom ingen terroriserar dig på Kanelbullens dag. Möjligtvis en knasboll på diet med lågt blodsocker gnäller på sockerätare.

Vad ger en då rätten att klanka ner på de som väljer att fira Alla hjärtans dag? Bara för någon annan inte hakar upp sig på det dåliga med dagen, eller för att de kan skita i vad de borde köpa? Är det för att de ser det som en möjlighet till att skämma bort någon man tycker om med presenter och middagar? Kanske vara med familj och vänner? Eller för att de inte bryr sig?

Kanske det är därför de inte hatar alla hjärtans dag? Kanske är det därför de inte är ensamma? Varför är du ensam? Varför bryr du dig?

Ät glass och gråt på ”Alla stjärtans dag”, ingen bryr sig.